Klorirana voda

 

 

Klor je čisti kemični element in ima fizikalno obliko dvoatomskega zelenega plina Cl2. Ime klor izhaja iz grškega chloros, kar pomeni zeleno. Za človeka je strupen.
 
Klor so v 19. stoletju pričeli dodajati pitni vodi, da bi preprečili in ustavili razvoj nekaterih nevarnih epidemij (kolera ipd.). Zaradi svoje ostre narave, je klor odličen uničevalec mikroorganizmov, torej parazitov in patogenih bakterij, ki nastajajo v vodovodnih sistemih in so krivi za nastanek bolezni in epidemij. Tako, kot s svojim oksidativnim pohodom napada in uničuje patogene bakterije in parazite, ravno tako napada in uničuje tudi občutljiva telesna tkiva in celice. Oksidacija celic povzroča nastanek prostih radikalov, kar vodi v prezgodnje staranje kože.
 
Škoda, ki jo ta povzroči, se akumulira skozi leta, posledice so vidne tako na obrazu kot na laseh, pa vendar ljudje, zaradi nevednosti, krivde nikoli ne pripišejo klorirani vodi, ki jo uporabljajo. Pa poglejmo kakšen vpliv ima klorirana voda na kožo in lase:
 
Klor je strup, ki se v telo absorbira skozi kožo, z vdihavanjem ( tuširanje, kuhanje) in z uživanjem klorirane vode. Klor povzroča izsušenost, srbečico, poškodovane lase in izpadanj le teh. Strokovnjaki so potrdili, da je največji povzročitelj prhljaja na lasišču prav klor. Klor močno izsuši in draži kožo ter oči. Zaradi njegovega učinka, lahko povzroči nastanek ali celo poslabša že obstoječe kožne izpuščaje in akne.
 
Topla voda med tuširanjem povzroči, da se pore na koži odprejo. V takšnem stanju je koža dovzetna za absorbiranje, kar je v tem primeru zelo škodljivo. Namakanje v klorirani vodi uničuje naravni plašč kože, zato koža postane hrapava, izsušena, neodporna in s tem veliko bolj dovzetna za nastanek okužb. Kaj pa je najhujše klor zaradi svojega oksidativnega delovanja močno pospešuje staranje kože.
 
Ali ste vedeli:
 
Bolj kot pri pitju vode, je klor škodljiv pri tuširanju, saj klor iz vode izhlapi, zato ga z vdihavanjem in skozi kožo absorbiramo kar 20x več kot pri pitju, poroča American Journal of Public Health.